Saturday 19 December 2015

Σπάνια βίντεο των Πικάσο, Ματίς, Καντίνσκι, Giacometti κ.α …την ώρα της δημιουργίας!

Δείτε αποσπάσματα ταινιών μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα εν ώρα εργασίας όταν η έμπνευση και το ταλέντο εξελίσσονται. Έτσι για να μαθαίνουμε οι επίδοξοι...!

Στο περίφημο βίντεο του, Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο ο ίδιος ζωγραφίζει σε γυαλί στο στούντιό του στο χωριό Vallauris, στη γαλλική Ριβιέρα. Είναι από την ταινία «Μια επίσκεψη με τον Picasso» 1950 του Βέλγου σκηνοθέτη Paul Haesaerts. Ο Πικάσο ήταν περίπου 68 ετών τη στιγμή του γυρίσματος.

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ανρί Ματίς εμφανίζεται παραπάνω, όταν ήταν 76 ετών, κάνοντας ένα σκίτσο με κάρβουνο του εγγονού του, Gerard, στο σπίτι και το στούντιό του στη Νίκαια. Το κλιπ είναι από μια ταινία 26 λεπτών του François Campaux για τ0 γαλλικό Τμήμα Πολιτιστικών Σχέσεων.

Το 1926, ο σκηνοθέτης Hans Cürlis πήρε το σπάνιο υλικό πάνω του Ρωσου ζωγράφου εκπροσώπου της αφηρημένης τέχνης Βασίλι Καντίνσκι εφαρμογή χρώματος σε ένα κενό καμβά στην Galerie-Neumann Nierendorf στο Βερολίνο. Ο Καντίνσκι ήταν περίπου 49 ετών εκείνη την εποχή, και δίδασκε στο Bauhaus.


Ο Ελβετός καλλιτέχνης Alberto Giacometti είναι διάσημος για τα λεπτά, επιμήκη γλυπτά ανθρώπινης μορφής. Αλλά στο παραπάνω απόσπασμα από την ταινία 1966 του Alberto Giacometti από τον Ελβετό φωτογράφο Ernst Scheidegger, ο Giacometti φαίνεται να εργάζεται σε ένα άλλο μέσο. ​​Ο ίδιος ζωγραφίζει τις θεμελιώδεις γραμμές ενός πορτρέτου στο στούντιό του στο Παρίσι. Το βίντεο γυρίστηκε το 1965, όταν ο Giacometti ήταν περίπου 64 ετών και είχε λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.


Το βίντεο (επίσης του Sacha Guitry) δείχνει τον Γάλλο γλύπτη Auguste Rodin σε διάφορες περιοχές, όπως το στούντιό του στο ερειπωμένο Hôtel Biron στο Παρίσι, το οποίο αργότερα έγινε το Μουσείο Ροντέν. Η ταινία έγινε στα τέλη του 1915, όταν ο Ροντέν ήταν 74 ετών.
Πηγή: fractalart.gr Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα

No comments: