Monday 25 January 2016

Εικαστικές προσεγγίσεις για το έργο του Καζαντζάκη

Είναι τόσο μεγάλο κεφάλαιο ο αείμνηστος Καζαντζάκης που θα μπορούσε αυτό το κείμενο να είναι πολύ μεγάλο. Όμως όπως ο λόγος έχει δύναμη έτσι και η εικόνα... ίσως και περισσότερο... γιατί τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς την εικόνα αλλά και χωρίς αυτά τα εμπνευσμένα λόγια που καθηλώνουν και εξελίσσουν. Όλα για το καλό της ανθρωπότητας. Για τα βλασταράκια που θα ξεπετάγονται πάντα στον κήπο της γης. Γιατί αυτό μας δώθηκε και  γιατί αυτό είναι το μέλλον.


Από παλιότερη συμμετοχή στις ομαδικές έκθεσεις:
2014
«Αναφορά στη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη διά μέσου των εικαστικών τεχνών»
  • Πνευματικό Κέντρο Χανίων, συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην Κρήτη.
  • Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης.
  • Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για τέσσερα έργα (τετράπτυχο): Η ζωγραφική απεικόνιση του κειμένου  του Νίκου Καζαντζάκη συνδυάζεται  με την γραφή του ίδιου του αποφθέγματος στον ίδιο καμβά. Θέλησα να αποδώσω ζωγραφικά την ελευθερία την οποία αποπνέουν τα κείμενα του και πιο συγκεκριμένα το έργο του: Δοκίμια  Ασκητική, Salvatores Dei το οποίο δημιούργησε το 1945. Γι' αυτό συνδύασα δυο ζωγραφικές απεικονίσεις δυο κείμενων του στον ίδιο καμβά, έτσι ώστε τα κείμενα να είναι μέρος της ζωγραφικής αναπαράστασης.  

Ο Νίκος  Καζαντζάκης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους  σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες. Το έργο του είναι γεμάτο δύναμη και  πάθος για τον άνθρωπο. Τις αξίες του ανθρώπου όπως  και την μεγαλοψυχία, την γενναιότητα, την  ανωτερότητα, την αντρειοσύνη, την υπερηφάνεια και την λεβεντιά. Όλα αυτά εκφράζονται με το έργο του. Πάντοτε  νοιώθω ότι εισπράττω με την δύναμη της γραφής του αυτά τα ερεθίσματα  και με ενέπνευσαν στο να δημιουργήσω αυτά τα έργα.


    Τίτλος έργου:  «Σ΄ ένα πέλαγο τρικυμισμένο αρμενίζουμε… Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζονται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου.»
60x30cmμικτή τεχνική σε μουσαμά, τετράπτυχο.


Τίτλος έργου:  «Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Ποιος είναι ο σκοπός σου; Να μάχεσαι να πιαστείς στέρεα από το κλαρί….»
60x30cm,  μικτή τεχνική σε μουσαμά, τετράπτυχο.

 Τίτλος έργου:  «Ξέρω τώρα· δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά, ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος … Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου…»
60x30cm,  μικτή τεχνική σε μουσαμά, τετράπτυχο.



Τίτλος έργου:  «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους… Δέντρο φωτιά γίνεται ολομεμιάς το Σύμπαντο.»
60x30cmμικτή τεχνική σε μουσαμά, τετράπτυχο.

Και κάποιες παραπομπές σε δημοσιεύσεις των εκθέσεων:
eikastiki-anafora-ston-kazantzaki ekthesi-gia-ton-kazantzaki

2 comments:

Mia Petra said...

Και να φανταστείς ότι αυτόν τον Άνθρωπο τον είχαν "εξορίσει" οι κοινοί θνητοί, καθότι "κοινοί θνητοί", το λέει η λέξη! Έναν αιώνα μετά, αυτός ο Άνθρωπος είναι ακόμα μπροστά, το παρήγορο όμως είναι ότι δεν ξεχνιέται, κι ακόμα και οι σημερινοί καλλιτέχνες (εσύ!) φτιάχνετε έργα εμπνευσμένα από εκείνον.. Υπέροχα! Τα φιλιά μου και καλή σου μέρα Εύα μου :)

Anonymous said...

Αγαπημένη μου φίλη σ΄ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα λόγια σου!!!
Η Δύναμη του να ξέρεις ποιός είσαι-το υλικό σου, που ανήκεις και ποιο μέρος του σύμπαντου σε φιλοξενεί, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται και αιώνια ταξιδέυει. Ο Καζαντζάκης υπήρξε ηγέτης της Ελλάδας γιατί αυτού του είδους οι ψυχές είναι ηγετικές όπως και να το κάνουμε και ανήκουν στην αιωνιότητα. Ποτέ δεν φεύγουν από την θύμηση και πάντα εμπνέουν. Είναι εκεί που δεν χωράει μικρότητα, που όλα είναι μεγάλα και σπουδαία. Γιατί αυτό περιμένουμε από τον Άνθρωπο (μου άρεσε η αναφορά στο σχόλιο σου και το δανείζομαι!). Γι΄αυτό ήρθαμε εδώ...σ΄αυτή την όμορφη γη...