Thursday 18 February 2016

Η Δημιουργία του Ανθρώπου, MICHELANGELO - θόλος της Καπέλα Σιξτίνα, 1508-1512, Βατικανό

Ο Μιχαήλ-Άγγελος ανέλαβε το έργο της φιλοτέχνησης των τοιχογραφιών στον θόλο της Καπέλα Σιξτίνα την άνοιξη του 1508, με ελάχιστο ενθουσιασμό και αρκετή δυσαρέσκεια επειδή θα αναγκαζόταν να διακόψει τις εργασίες για τον τάφο του Ιουλίου Β΄. Θεωρούσε ότι δεν ηταν ζωγράφος και προτιμούσε τα γλυπτά που είχε αναλάβει ήδη για το τάφο. Παρ΄ολα αυτά ο Μιχαήλ-Άγγελος επινόησε αυτό το μεγαλειώδες έργο, που αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά αριστουργήματα όλων των εποχών. Ο τεράστιος θόλος χωρίζεται σε 3 ζώνες: Στην πρώτη απεικονίζονται οι Πρόγονοι του Χριστού, η δεύτερη περιλαμβάνει 7 Προφήτες και 5 Σίβυλλες και η κεντρική ζώνη παρουσιάζει 9 επεισόδια από το βιβλίο της Γενέσεως. 

Το επεισόδιο της Γενέσεως, απεικονίζει την τελική πράξη της δημιουργίας και χωρίζεται σαφώς σε 2 μέρη: στα αριστερά ο Αδάμ, ξαπλωμένος στη γη στρέφεται προς τον Θεό. Ο Θεός εμφανίζεται να αιωρείται, περιστοιχισμένος από χερουβείμ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το πρόσωπο της Εύας. Η αέρινη κίνηση ενισχύεται από ένα ύφασμα που περιβάλλει την ομάδα. Το κεφάλι του Αδάμ είναι στραμμένο αριστερά, ενώνεται με το πλαγιασμένο ρωμαλέο σώμα και χαρακτηρίζεται από την έκφραση του προσώπου που φανερώνει ένα συναίσθημα τρυφερότητας και σχεδόν νοσταλγίας για την τελειότητα από την οποία προήλθε, μια έκφραση του πεπρωμένου του ανθρώπου και της επιθυμίας του να ξανανταμώσει με τον πατέρα. Ο Θεός απεικονίζεται ως απρομάλλης γέροντας αλλά με σώμα ρωμαλέο. Σε σχέση με άλλες απεικονίσεις του Θεού στον θόλο, αυτή παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο, λιγότερο αυστηρό, σχεδόν πατρικό.


Η λεπτομέρεια της σύνθεσης: Τα χέρια που απλώνονται το ένα προς το άλλο στο κέντρο της σκηνής, αποτελούν τον άξονα της σύνθεσης. Η λεπτομέρεια είναι φημισμένη για τις εκφραστικές προεκτάσεις της: Στον παραλληλισμό Παλαιάς και Νέας Διαθήκης προεικονίζει την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος.
Πηγή: ArtBook - Electa ΗΜΕΡΗΣΙΑ

8 μουσικά γλυπτά που παράγουν τους ήχους τους με τη δύναμη της φύσης σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο!

Γλυπτά μεγάλης κλίμακας εγκαθίστανται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο και αλληλεπιδρούν με τις φυσικές δυνάμεις όπως ο άνεμος και η βροχή για να δημιουργήσουν χαλαρωτική μουσική. Ας τα γνωρίσουμε…

Singing Ringing Tree, Burnley, Βρετανία


Βρίσκεται στο Lancashire και φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος. Είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένους χαλύβδινους σωλήνες διαφορετικών μηκών, με οπές στο κάτω μέρος. Όταν ο άνεμος φυσάει, τα γλυπτά παράγουν ήχους σε αρκετές οκτάβες.

Aeolus Wind Pavilion, London

Βρίσκεται στο Canary Wharf του Λονδίνου και αποτελείται από 310 σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα που καταλήγουν σε ένα διπλό καμπύλο τόξο, μέσα στο οποίο μπορούν να εισέλθουν οι επισκέπτες για μια μοναδική ακουστική εμπειρία. Ο άνεμος προκαλεί τις χορδές να πάλλονται δημιουργώντας έναν ήχο σε χαμηλές συχνότητες.

Sound Garden, Σιάτλ

Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), δίπλα στο Πάρκο Warren G. Magnuson στο Σιάτλ. Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον γλύπτη Douglas Hollis κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, διαθέτει 12 πύργους από χάλυβα που μοιάζουν με αυτούς της κινητής τηλεφωνίας, μέσα στους οποίους υπάρχουν σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου που παράγουν μουσική όταν ο άνεμος φυσά γύρω αλλά και στο εσωτερικό τους.

Sea Organ, Κροατία

Το Όργανο της Θάλασσας βρίσκεται στην παράκτια κροατική πόλη Ζαντάρ και αποτελείται από 35 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου που κρύβονται κάτω από τα πλακίδια του δρόμου. Η αέναη κίνηση των κυμάτων και του ανέμου σπρώχνει τον αέρα μέσα και έξω από τους σωλήνες παράγοντας μια ποικιλία από μουσικές νότες.

Wave Organ, Σαν Φρανσίσκο


Βρίσκεται σε μια προβλήτα που σχηματίζεται στη μαρίνα του Σαν Φρανσίσκο. Σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη Peter Richards, σε συνεργασία με τον γλύπτη George Gonzales, αποτελείται από 25 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου από PVC και σκυρόδεμα που βρίσκονται σε διάφορα υψόμετρα με το κάτω άκρο τους που εκτείνεται στη θάλασσα. Ένας συνδυασμός της παλίρροιας και των κυμάτων σπρώχνει τον αέρα μέσα και έξω από τους σωλήνες δημιουργώντας όμορφους ήχους.

Blackpool High Tide Organ, Βρετανία



Έχει 15 μέτρα ύψος και κατασκευάστηκε το 2002 ως μέρος του «The Great Promenade Show”, κατά μήκος του Blackpool New Promenade στο Ηνωμένο Βασίλειο. 8 σωλήνες συνδέονται με 18 σωλήνες εκκλησιαστικού οργάνου και κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, η διόγκωση του νερού ωθεί τον αέρα από τη θάλασσα στο εσωτερικό τους παράγοντας διάφορους ήχους.

Ο Τοίχος της Μουσικής, Δρέσδη

 Η εγκατάσταση βρίσκεται στη γειτονιά Kunsthofpassage της Δρέσδης, στον εξωτερικό τοίχο ενός μεγάλου κτηρίου. Μια σειρά από μεταλλικούς σωλήνες και χοάνες διάφορων μεγεθών παίζουν μουσική όταν το νερό της βροχής ρέει από την οροφή προς τα κάτω στις υδρορροές.

Windorgel Vlissingen, Ολλανδία



Το ηχητικό γλυπτό βρίσκεται στην πόλη του Vlissingen ή Flushing της Ολλανδίας. Αποτελείται από κατακόρυφους σωλήνες μπαμπού με τρύπες που παράγουν μια ποικιλία από ήχους όταν ο άνεμος φυσάει.
Πηγή: tilestwra.com

Saturday 13 February 2016

Κατεβάσετε δωρεάν την κάρτα-έργο τέχνης για το ταίρι σας! Happy Valentine's Day! Free Download our art-card to give to your Soul Mate!

Το να έχεις τον αγαπημένο-η σου κοντά είναι ότι πιο όμορφο για αυτή την γιορτή αλλά και για κάθε μέρα. Στα μικρά και καθημερινά βρίσκεται η ομορφιά της αγάπης και σήμερα ο έρωτας γιορτάζει αυτή την απλότητα του μέσα από την σελίδα μας. Γι΄αυτό με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε να κατεβάσετε δωρεάν την κάρτα Happy Soul Mates- Valentine's Day 2016 / My Magic Tree Art και να την δώσετε στο άλλο σας μισό! Γιατί όταν πιστεύετε στην αγάπη πιστεύετε στα θαύματα! Γιορτάστε ξεχωριστά λοιπόν με μια κάρτα-έργο τέχνης!

Happy Valentine's Day! Free Download our art-card to give to your Soul Mate!

   

Friday 5 February 2016

Εφευρέσεις του μέλλοντος διευρύνουν τον κόσμο μας!

Τα μεγάλα μυαλά της "χιλιετίας" μας ξαναχτυπάνε! Το μέλλον έρχεται πολύ πιο σύντομα απ΄ότι το φανταζόμαστε όσον αφορά τις εφευρέσεις. Αυτό το βίντεο εκπλήσσει στο τι μπορεί να κάνει ένας εκτυπωτής... ακόμη και να σου βγάλει βρώσιμη σοκολάτα με σχέδιο για να την δώσεις στο παιδάκι σου να την φάει! Η ρομποτική ανοίγει τους ορίζοντες της. Ξέρω δεν είναι ρομποτική ένας εκτυπωτής όμως πρόκειται για συσκευές. Και η εξέλιξη της δημιουργίας και των εφευρέσεων/κατασκευών ήταν κάτι που πάντοτε με μάγευε. Γιατί εκεί καταλήγουμε. Εκεί είναι το μέλλον. Το πόσο καθηλωτικά έχουν μπει οι συσκευές στον κόσμο μας, φαίνεται παντού γύρω μας στην καθημερινότητα μας ήδη. Σίγουρα βέβαια με έναν τέτοιο εκτυπωτή στο σπίτι οι δημιουργικοί άνθρωποι, πόσο μάλλον οι καλλιτέχνες βγάζουν φτερά! Το επόμενο σε printer που θα ήθελα είναι ένας 3D.... να βάζεις χαρτί να σου βγάζει καρέκλα! Γίνεται? Το ελπίζω....
 Θα βρείτεεδώ τον πολυμήχανο εκτυπωτή: facebook.com

Και μιας και μιλάμε για συσκευές παραθέτω παρακάτω μια εφεύρεση: Το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης που πήρε ήδη διάκριση.

Ένα υποβρύχιο ρομπότ, που βασίζεται στους µηχανισµούς κίνησης θαλάσσιων οργανισµών όπως τα µαχαιρόψαρα, οι σουπιές και τα σελάχια, κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής ΤΕΙ Κρήτης!
Η εφαρμογή του μπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την ικανότητα εκτέλεσης ελιγµών ακριβείας των υφιστάµενων υποβρύχιων οχηµάτων, για εφαρµογές όπως η επιθεώρηση/συντήρηση υποθαλλάσιων κατασκευών. Στα πλεονεκτήµατα των µηχανισµών αυτών, σε σύγκριση µε συµβατικά µέσα πρόωσης (π.χ., προπέλες), περιλαµβάνονται επίσης ο υψηλός βαθµός ενεργειακής απόδοσης, το µειωµένο ακουστικό ίχνος, και η περιορισµένη ανάδευση των ιζηµάτων του πυθµένα.

Η ερευνητική αυτή εργασία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS 2015) ,επιλέχθηκε και βραβεύτηκε ως μία από τις τέσσερις υποψήφιες για το βραβείο Best Conference Paper Award του Συνεδρίου, ανάμεσα σε 970 εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.
Η επιλογή αυτή αποτελεί από μόνη της μία πολύ τιμητική διάκριση, καθώς το IROS είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα Διεθνή Συνέδρια στον τομέα της Ρομποτικής, με πολύ μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα. Αυτό γίνεται αντιληπτό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τέσσερις καλύτερες εργασίες προέρχονται από τα Ιδρύματα:
The Robotics Institute, Carnegie Mellon University, USΑ
The Center for Design Research – Stanford University – Stanford, USA
Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), USA
Control Systems and Robotics Laboratory, Technological Educational Institute of Crete, Heraklion, Greece


Πηγή:candianews.gr